Att unna sig en dag

i slapphetens tecken är nog rätt så viktigt för en som anser att hon inte har gjort något när dagen enbart innehållit att gå en massa fram och tillbaka genom hela Malmö och kanske en träning på det.

Idag har jag efter att sett mig besegrad av regnet tagit bussen till Ystern, handlat riktigt god chili con carne och suttit under hennes täcke framför soffan och mökat medan tv:n varit igång på kanaler som jag inte har tillgång till i vanliga fall.

Trötthet men mest slapphet skriker i kroppen och hur det blir med träningen ikväll är fortfarande oviss, tyvärr.

Men ibland förtjänar man att ta sådana här dagar. Gör det aldrig och detta om något är väl semester för mig?

Att bara vara under ett täcke framför en tv och höra regnet trippa nerför balkongräcket.

Släng dig i väggen solsemester med allt vad det innebär! och säg hej till soffsemester! en billigare variant som ger dig små ångest över skit i hemmet och godispåsen på soffborde (yeah right så långt går jag inte:P).

Okejokejokej, en solsemester med en snygging vid sin sida och äventyrslusten i topp hade kanske slagit soffsemestern med några få marginaler…

Annonser

3 thoughts on “Att unna sig en dag

  1. Jag tror vi är synkade, Vill du ha ett recept på en chili to DIE for?? Det är ett riktigt projekt att göra men min borbror som är kock i sthlm skickade det till mig och säger att det är bland det bästa han gjort. (man måste dricka en massa tequila nr man lagar det)

  2. Woho!! den tar jag gärna! perfekt nu när challengen är över så tequila blir ju super!
    Bidde ingen träning idag men så tänker jag att det är första gången på länge som jag bara legat o glott på tv så det är väl träning det med – i lathet 😉

  3. Såklart!

    VÄRLDENS BÄSTA CHILI

    Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
    Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

    Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
    fick rubriken ”Jakten på den äkta chilin”.

    Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
    hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
    som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
    mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

    Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
    finnas med i en chili:

    tomater
    vita bönor
    gul lök
    köttfärs
    Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
    vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
    viss tillsats av kött.

    Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
    olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
    och inte enbart blir olidligt skarp.

    Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
    recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
    – NORTH TEXAS RED.

    Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har
    klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
    För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
    som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

    Det här är vad du behöver:

    En mycket stor svart järngryta
    En stekpanna
    En liten kastrull
    En helflaska tequila
    Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
    5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
    affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
    blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
    röda paprikor.)
    1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
    affärer.)
    3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
    torkad, mald piri-piri).
    4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
    välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
    Baconfett (eller olja) att steka i.
    10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
    5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
    En halv kopp mjöl.
    En kopp chilipulver.
    Två koppar mörk oxbuljong.
    2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
    kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
    2 matskedar oregano.
    2 matskedar malda korianderfrön.
    1/2 matsked socker.
    Salt, efter smak. Börja försiktigt!
    Lite grovt majsmjöl, masa harina.
    Så här gör du:

    Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
    också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
    Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
    pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
    Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
    en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
    ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
    tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
    Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
    lödkolven.)
    Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
    börjar det nämligen dra ihop sig.
    Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
    Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
    om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
    ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
    Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
    Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
    pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
    Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
    Koka upp.
    Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
    skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
    av det resterande ölet.
    Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
    så att mästerverket inte bränns fast i botten.
    Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
    tre timmar.
    Tequila!!!
    Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
    Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
    Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
    Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
    Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
    tio chiliälskare.

    Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
    majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
    ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
    mängder ljust öl till.

    Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
    Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
    Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
    Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
    ”Before the next teardrops falls”, Doug Sahms ”Wasted days and wasted
    nights” eller Creedende Clearwater Revivals ”Lodi”.
    Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
    allsång i någon gammal Carter Family sång typ ”Will The Circle Be Unbroken”
    Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
    en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

    FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot
    tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om
    att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en
    rekommendation, anpassad för en person.

    Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den
    följer här:

    SNABB-CHILI:

    I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
    förkortas koktiden avsevärt.

    FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan
    Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem
    minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat
    att kvällen var ovanligt lyckad.

    FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad
    version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först
    1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade
    artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till
    och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under
    Desert Storm.

    FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning
    att ni inte blandar bönor i chilin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s